Mineralolja

Låt mig informera er lite om mineralolja. Tror jag kanske borde varna folk som läser min blogg, innan de börjar lässa. Jag har märkt att man har en tendens att bli skadad för livet när man börjar kolla innehållet. Jag skäms nästan lite för hur vi människor bara suger ur jorden dess resurser, använder skadliga äämnen som vi förgiftar oss själva med och hur vi lurar i så många människor dåliga och skadliga ämnen genom fina bilder med massa retush och smickrande lovord. Men, men... nu var det mineralolja som jag skulle prata om, eller ska. Det har blivit mer uppmärksammat att hudvårdsprodukter börjar utesluta mineraloljor i sin hudvård, så vad är det då som är så dåligt med mineralolja? För att göra det lite enkelt har jag snott resterande text från Dermanords hemsida. Har googlat runt för att kolla så att detta inte är ett undantagsfall men så bygger de ju också upp sina påståenden genom forskning och sånt gillar jag (även om man ska vara kritisk och inte köpa allt för att det heter forskning).

Så här har ni allt mysigt om mineralolja:

Mineralolja är ett annat namn på råolja, dvs det vi pumpar upp för att utvinna bl a bensin och disel från. När Oljebolagen utvinner detta får de restprodukter som ej går att använda till drivmedel men som man kan finna i flertalet kosmetologiska produkter.

Olika namn för dessa restprodukter som du kan hitta i ingredienslistan på hudvårdsprodukter och smink:

Ozokerit (ingår t.ex i maskara), Polyisobutene (ingår t.ex. i lipgloss), Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Mineralolja, Petroleum, Paraffinum, E 905.

Mineraloljan saknar fettsyror då det inte är ett fett utan ett kolväte, vilket försämrar hudens naturliga återfettning. Det är därför du blir beroende av t.ex. cerat för att fetta in huden. Det lömska är att det känns bra för stunden.

Mineraloljor är välbeprövade och mycket användbara – till en bil.

Vet du egentligen vad du tvättar och smörjer dig med?
Det är svårt att skilja mellan de produkter som verkligen är naturliga och de som bara påstås vara det. En vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter är mineralolja (andra namn är petroleum, vaselin och paraffin). Detta gäller också "naturliga produkter", "naturprodukter" eller "örtkosmetika".

Mineraloil free
Denna märkning innebär att produkten innehåller max 10 % mineralolja! Märkningen förekommer t.ex. på produkter tillverkade i Tyskland. DERMANORD´s produkter innehåller 0 % mineralolja.

Mineraloljan saknar fettsyror vilket försämrar hudens naturliga återfettning. Det är därför du blir beroende av t.ex. cerat för att fetta in huden.
Det lömska är att det känns bra för stunden.
Andra användningsområden för mineralolja är till bilmotorer och som symaskinsolja.

Sandra Kleinaus studie från 1993 visar att paraffinolja lagras i kroppen och kan ge ledgångsreumatism. När hon strök mineralolja på huden på råttor, så visade det sig att huden tog upp mineraloljan.
Aspects of Adjuvants in Experimental Arthritis and Autoimmunity. By Sandra Kleinau 1993.
ISBN 91-554-3177-1

Studie där man fastställt att mineralolja orsakat ledinflammation på råttor. (Engelska)
Common commercial cosmetic products induce arthritis in the DA rat.

Doktorsavhandling vid Karolinska Institutet som visar på sambandet mellan mineralolja och ledinflammation. (Engelska)
Aspects of the role of mineral oil as immunological adjuvants in rheumatoid arthritis.

Arbetarskyddsstyrelsenhar sedan 1979 kommit en lång bit på vägen för att på sikt få bort mineraloljor inom industrin. ”Den som får oljan på händerna skall omedelbart tvätta bort den med tvål och vatten”.
 
Mineralolja (råolja) bildas i en nedbrytningsprocess långt ner i jorden av dött växtmaterial. Namnet till trots finns det inga mineraler eller vitaminer. Det är ett helt dött material och därför finns det inget av värde däri, för huden att ta upp.
Mineralolja är skadligt för såväl djur, natur som människor.

Det finns flera olika namn på ämnen som tas från mineralolja:
Ozokerit (ingår t.ex i maskara), Polyisobutene (ingår t.ex. i lipgloss), Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Mineralolja, Petroleum, Paraffinum, E 905.

Till detta kommer att många syntetiska ingredienser, t.ex. syntetiska tensider och parfymer, har sitt ursprung i mineralolja. Räcker det inte med att vi utsätts för avgaser och luftföroreningar? Ska vi också smeta in huden i produkter som tas fram ur råolja?

 

Och här en samling av beteckningar på mineraloljor i innehållsförteckningar, som jag har snott från Nopoos hemsida.

Undvik
E 905
Isododecane
Isohexadecane
Isoeicosane 
Isoparaffin 
Liquid paraffin 
Medicinsk vitolja
Mineral Oil
Mineralolja
Petrolatum
Petroleum
Paraffin
Paraffin oil 
Paraffinum
Paraffinum durum
Paraffinum molle
Paraffinum molle album
Paraffinum molle flavum
Paraffinum liquidum
Paraffinum liquidum leve
Paraffinum liquidum tenue
Paraffinum perliquidum
Paraffinum solidum 
Paraffinum subliquidum
Vaselin
Vaselin oil
Vaselinum 
Vaselinum flavum
Vaseline officinale
Oleum paraffini 
Ozokerit
Petroleum jelly
Polyisobutene
Yellow petrolatum
Yellow petroleum jelly


Min bästa vän!

Olivolja är min favoritolja. Visserligen tycker jag inte att olivoljan i affären är något att hurra för eftersom den saknar både smak och doft men den passar till allt. I sallad, i grytor, att steka, ja till och med till huden. Nu när jag har varit utan hudvårdsprodukter så har olivolja varit min räddning. Innan olivoljan sugits in i huden så kan huden kännas lite oljig med efter ett tag så är huden mjuk, len och återfuktad. Så har ni torr hy och behöver en extra fuktkick så lovar jag att olivolja är en bra och naturlig lösning. Tips är att smörja in hyn med olivolja på rengjord och möjligtvis peelad hy innan ni ska lägga er för då han huden återhämta och ta åt sig bättre. Så bästa gång du ska köpa matolja, välj olivolja.


Problem med acne och pormaskar?

 
Visste ni att ämnet Isopropyl myristatesom (syntetiskt fett som ett komplement/istället för vegetabliska oljor) finns i en del hudvårdprodukter absorberas av huden och gör att smink fäster bättre. Låter bra eller hur? Men visste ni att ämnet torkar ut huden och ger tendens till sprickor i huden som ökar bakterieväxten i huden.
 
Talg som gör huden oljig och där överproduktionen ger upphov till finnar, acne och pormaskar innehåller triglycerider. En annan mysig egenskap som Isopropyl myristatesom och även butylstearate har är att de är mer drivkraftiga än våra naturliga triglycerider som vi har i huden och ökar därmed produktionen av pormaskar och acne. 
 
Så om du har problem med acne och pormaskar kanske du ska undersöka vad dina hudvprdsprodukter innehåller. Glöm inte bort att om din produkt innehåller alkohol så torkar det ut och då måste huden överkompensera vilket även påverkar att din hud kan kännas oljig. Och innehåller den silikon på det, ja då rekomnederar jag dig verkligen att byta!
 
Som en liten parantes till mitt lilla dilemma med solvård. Googlade och hittade till min stora lycka ekologiska hudvårdsprodukter, Eco heter serien. Tack och lov!

Kunskap...

För någon vecka sedan upptäckte jag att min hudkräm och ögonkräm innehåller silikoner och sedan dess har jag flitigt försökt leta efter en ny hudvårdsserie utan silikon, sulfater och parabener. Jag trodde att jag hade hittat det genom orgins hudvård som är fri från ganska många dåliga ämnen. Men så var det den där lilla detaljen med silikon. Efter en djupgranskning på Åhléns har jag konstaterat att i princip samtliga av orgins produkter innehåller dimethicone, som är en silikon.

Ibland kan jag verkligen störa mig att jag bryr mig så mycket. Ja det hade varit skönt att bara ta en produkt som låter bra och använda den utan att bry mig. För den som vill fördjupa sig i hudvård får tänka ordentligt för there is no turning back kan jag lova.

Står nu inför dilemmat om jag ska köra på bare minerals hudkräm utan silikon och skydda ansiktet mot sol med mineralpuder och sen använda vanlig solbrända för ansiktet när jag är på semester... Eller ska jag köra på ansiktskräm med spf 20 som innehåller silikoner men då vara skyddad mot solen? Vilket som ryser jag av tanken eftersom jag vet vad vanlig solkräm innehåller... Det är lite pest eller kolera. Parabensolkräm på semester och risk för solbränna eller täppa till huden. Nej, den tål att tänkas på...


RSS 2.0