Mineralolja

Låt mig informera er lite om mineralolja. Tror jag kanske borde varna folk som läser min blogg, innan de börjar lässa. Jag har märkt att man har en tendens att bli skadad för livet när man börjar kolla innehållet. Jag skäms nästan lite för hur vi människor bara suger ur jorden dess resurser, använder skadliga äämnen som vi förgiftar oss själva med och hur vi lurar i så många människor dåliga och skadliga ämnen genom fina bilder med massa retush och smickrande lovord. Men, men... nu var det mineralolja som jag skulle prata om, eller ska. Det har blivit mer uppmärksammat att hudvårdsprodukter börjar utesluta mineraloljor i sin hudvård, så vad är det då som är så dåligt med mineralolja? För att göra det lite enkelt har jag snott resterande text från Dermanords hemsida. Har googlat runt för att kolla så att detta inte är ett undantagsfall men så bygger de ju också upp sina påståenden genom forskning och sånt gillar jag (även om man ska vara kritisk och inte köpa allt för att det heter forskning).

Så här har ni allt mysigt om mineralolja:

Mineralolja är ett annat namn på råolja, dvs det vi pumpar upp för att utvinna bl a bensin och disel från. När Oljebolagen utvinner detta får de restprodukter som ej går att använda till drivmedel men som man kan finna i flertalet kosmetologiska produkter.

Olika namn för dessa restprodukter som du kan hitta i ingredienslistan på hudvårdsprodukter och smink:

Ozokerit (ingår t.ex i maskara), Polyisobutene (ingår t.ex. i lipgloss), Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Mineralolja, Petroleum, Paraffinum, E 905.

Mineraloljan saknar fettsyror då det inte är ett fett utan ett kolväte, vilket försämrar hudens naturliga återfettning. Det är därför du blir beroende av t.ex. cerat för att fetta in huden. Det lömska är att det känns bra för stunden.

Mineraloljor är välbeprövade och mycket användbara – till en bil.

Vet du egentligen vad du tvättar och smörjer dig med?
Det är svårt att skilja mellan de produkter som verkligen är naturliga och de som bara påstås vara det. En vanlig ingrediens i hudvårdsprodukter är mineralolja (andra namn är petroleum, vaselin och paraffin). Detta gäller också "naturliga produkter", "naturprodukter" eller "örtkosmetika".

Mineraloil free
Denna märkning innebär att produkten innehåller max 10 % mineralolja! Märkningen förekommer t.ex. på produkter tillverkade i Tyskland. DERMANORD´s produkter innehåller 0 % mineralolja.

Mineraloljan saknar fettsyror vilket försämrar hudens naturliga återfettning. Det är därför du blir beroende av t.ex. cerat för att fetta in huden.
Det lömska är att det känns bra för stunden.
Andra användningsområden för mineralolja är till bilmotorer och som symaskinsolja.

Sandra Kleinaus studie från 1993 visar att paraffinolja lagras i kroppen och kan ge ledgångsreumatism. När hon strök mineralolja på huden på råttor, så visade det sig att huden tog upp mineraloljan.
Aspects of Adjuvants in Experimental Arthritis and Autoimmunity. By Sandra Kleinau 1993.
ISBN 91-554-3177-1

Studie där man fastställt att mineralolja orsakat ledinflammation på råttor. (Engelska)
Common commercial cosmetic products induce arthritis in the DA rat.

Doktorsavhandling vid Karolinska Institutet som visar på sambandet mellan mineralolja och ledinflammation. (Engelska)
Aspects of the role of mineral oil as immunological adjuvants in rheumatoid arthritis.

Arbetarskyddsstyrelsenhar sedan 1979 kommit en lång bit på vägen för att på sikt få bort mineraloljor inom industrin. ”Den som får oljan på händerna skall omedelbart tvätta bort den med tvål och vatten”.
 
Mineralolja (råolja) bildas i en nedbrytningsprocess långt ner i jorden av dött växtmaterial. Namnet till trots finns det inga mineraler eller vitaminer. Det är ett helt dött material och därför finns det inget av värde däri, för huden att ta upp.
Mineralolja är skadligt för såväl djur, natur som människor.

Det finns flera olika namn på ämnen som tas från mineralolja:
Ozokerit (ingår t.ex i maskara), Polyisobutene (ingår t.ex. i lipgloss), Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Mineralolja, Petroleum, Paraffinum, E 905.

Till detta kommer att många syntetiska ingredienser, t.ex. syntetiska tensider och parfymer, har sitt ursprung i mineralolja. Räcker det inte med att vi utsätts för avgaser och luftföroreningar? Ska vi också smeta in huden i produkter som tas fram ur råolja?

 

Och här en samling av beteckningar på mineraloljor i innehållsförteckningar, som jag har snott från Nopoos hemsida.

Undvik
E 905
Isododecane
Isohexadecane
Isoeicosane 
Isoparaffin 
Liquid paraffin 
Medicinsk vitolja
Mineral Oil
Mineralolja
Petrolatum
Petroleum
Paraffin
Paraffin oil 
Paraffinum
Paraffinum durum
Paraffinum molle
Paraffinum molle album
Paraffinum molle flavum
Paraffinum liquidum
Paraffinum liquidum leve
Paraffinum liquidum tenue
Paraffinum perliquidum
Paraffinum solidum 
Paraffinum subliquidum
Vaselin
Vaselin oil
Vaselinum 
Vaselinum flavum
Vaseline officinale
Oleum paraffini 
Ozokerit
Petroleum jelly
Polyisobutene
Yellow petrolatum
Yellow petroleum jelly


Kommentarer
Postat av: Nina

Då är frågan, är Dermanords produkter fria från silikoner, parabener, parfym och färgämnen? ;)

Svar: Japp det är den... de lägger nämnligen ut innehållsförteckningen på deras produkter på nötet ;) You see, there are thoose who are good even if they are hard to find.
Emily

2013-05-22 @ 23:06:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0