Våga vara matsmart!
Efter att ha fortsatt förlja matakuten så blir jag mer och mer fundersam på det där med tillsatser. Sitter just nu och dricker en proviva active och undara vad det är för fel på den. Det ända jag kan komma på som är negativt är aromerna och syran. Men undrar även hur kom vitaminerna i, är det genom frukten som man använder vid framställning, eller är de syntetiskt framkallade? Men hur ska man som konsument egentligen veta vad som är bra och dåligt?
Under tiden mamsen letade efter böner på Willys gjorde jag en liten research bland sylt- och cornflakesprodukterna. Kom fram till att det finns få varor som är helt godkända. Men hur ska jag som inte är insatt i produktionen veta vilka ämnen som är farliga? Och om det nu finns få naturliga produkter, vad ska man äta? Känns som om det borde finnas ett helt lexikon på vad som är dåligt. På vissa står det pektin, på andra står der E någonting. Jag menar hur mycket måste man krångla till innehållet på en syltburk, i slutändan är det ju bara sylt vilket jag tycker ser lika gott i affären som den man gör hemma. Burken och ettiketten kanske gör den lite mer attraktiv.
Upptäckte att till och med de ekologiska produkterna hade ämnen som inte var naturliga. Har därför ett förslag som jag tycker att alla ska kämpa för och det är att sätta mer krav på de ekologiska produkterna. För alla vill vara ekologiska och jag tycker verkligen att man ska börja tänka på var maten komemr ifrån osv. Men varför kan inte dessa produkterna vara naturliga hela vägen ut? Anser att det ska finnas en lagstiftning på de ekologiska produkterna så de blir naturliga så långt det bara går. På så sätt sätter vi även krav på de icke ekologiska. Om fler köper ekologiskt för att få bort tillsatser så måste resterande industrin lägga pengar på de dyra råvaror de idag ersätter med tillsatser, det kostar ju inte så mycket att framställa sylt.
Till sist vill jag bara uppmana alla som kan, vågar och vill! det går inte att vara helt tillsatsfri, men försök så långt det går och när det går att undvika och du inte har en syltmaja hemma var då lite klimatsmart och kör ekologiskt och så närproducerat som möjligt, för det tjänar miljön på =)
Kommentarer
Trackback